Säpo: Det gäller att fånga upp dem i tid

Efter terrorattentaten i London och Madrid har säkerhetspolisen utvecklat sina lokala kontakter med exempelvis skolor och socialtjänst. Detta för att förhindra att ungdomar som befinner sig i riskzonen utvecklar ett beteende som i värsta fall skulle kunna leda till att de begår terrorhandlingar. Det gäller att fånga upp dem i tid, enligt Säpochefen Klas Bergenstrand.

– Det finns kanske personer som är unga, som känner rotlöshet och som inte känner någon riktning i livet, och som därför är känsliga och påverkbara för radikala idéer, och sedan ytterst kan förvandlas till terrorister, säger Klas Bergenstrand.

Få kännedom om personer i riskzonen
Det handlar inte om att det ska sitta Säpoagenter i skolbänkarna. Det handlar helt enkelt om att genom närpolisen och andra lokala myndigheter få kännedom om vilka personer som befinner sig i riskzonen.

Personer som känner sig utanför samhället, som kan lockas av extrema rörelser och i värsta fall bli terrorister. Skolans personal har inte blivit involverad i Säpos arbete, men om en lärare misstänker en elev, vill Säpo få reda på det.

– Det vi har sagt är att självklart, om en person har kunskaper om andra personer som kan tänkas begå mycket allvarliga brott, så vill vi veta detta. Det är naturligt för oss att få in den typen av kunskaper, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

Vad har det här arbetet gett hittills?

– Det här är en utvecklingsprocess, och den är inte ny på något sätt. Men vi kan ju se, och det har ju blivit offentligt, att det finns personer som i något fall är gripna utomlands, som kommer från radikala miljöer och som enligt påståenden har ägnat sig åt att planera terrordåd.

– Det finns alltså unga personer som finns i den världen, och det är dem vi på något sätt måste nå. Vi måste få stopp på den typen av utveckling.

Ser du någon risk för att det blir ett angivarsamhälle, där till exempel lärare anmäler misstankar som kanske inte är så välgrundade?

– Nej jag tror inte alls det är fråga om ett angivarsamhälle, men där emot har alla ett ansvar för att få stopp på det här typen av utveckling.

– Det är inte i första hand fråga om lagföra personer, det är fråga om att reagera med andra instrument, och se till att personer som befinner sig i den här typen av riskfyllda situationer väljer en annan väg än att radikaliseras och bli extremist, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".