Säldöd väntas öka

De närmaste veckorna blir avgörande för hur utbredd säldöden på Västkusten kommer att bli. Hittills har 65 döda sälar hittats längs västkusten, men sälforskaren Terho Härkönen vid Tjärnölaboratoriet utanför Strömstad väntar sig fler döda sälar.
Terho Härkönen berättar att årets utbredning av sälviruset skiljer sig en hel del från 1988, då tusentals sälar dog. Sjukdomen spreds av Grönlands-säl, som på grund av svält sökte sig till vattnen utanför Danmark. Halva beståndet av svensk knubbsäl slogs ut när smittan spreds från säl till säl och från koloni till koloni. Viruset är detsamma den här gången, det har analyser visat. Forskarna har också kunnat se, att viruset redan finns i samtliga sälpopulationer utmed kusten. Det har dött sälar från Strömstad i norr till Varberg i söder. Forskarnas teori den här gången är att viruset har legat latent hos sälarna, utan att bryta ut förrän nu. Stämmer teorin innebär det, att epidemin kan bli mindre utbredd. - Vi vet att det här sälviruset fanns kvar i populationen efter 1988, säger Terho Herkönen. Det innebär att en hel del djur nu har immunitet mot sjukdomen. Sälviruset går under benämningen PDV - phocine distemper virus. Dödsorsaken är en mycket kraftig lunginflammation. Det var för en månad sedan man fann de första döda sälarna i Danmark, på ön Anholt i Kattegott. Hittills har cirka 250 knubbsälar hittats döda i Danmark och cirka 65 i Sverige. Men det lär bli fler, oavsett hur smittan sprids. Och fler badgäster och fiskare kommer att hitta stinkande, ruttnande sälkroppar på exempelvis Bohusläns stränder och klippor.
Jan Lorentsson, Sveriges Radio Väst
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".