Allt fler företag söker statligt exportstöd

På bara ett par år har svenska Exportkreditnämnden, EKN, sett en dramatisk ökning av utställda motgarantier för svenska exportföretag. Företag, som tidigare använt sig av banker och försäkringsbolag, ber nu staten om hälp.
Motgarantierna är en garanti från det svenska företaget till köparen att affären blir fullföljd som det är tänkt. Fram till för ett par år sedan, ställde EKN ut motgarantier på några tiotal miljoner kronor varje år, till svenska små och medelstora företag, som inte vill använda upp sina bankkrediter för att garantera ordrarna åt köparen. Men förra året hände något. Då lämnade EKN motgaratier på ett värde av över 600 miljoner kronor. Och hittills i år, har man fått in ansökningar om motgarantier på 1,4 miljarder kronor. Nu är det i allt högre utsträckning exportföretagen som ber om hjälp med motgarantierna. De har tidigare använt sig av banker och försäkringsbolag, men där verkar pengarna ha sinat. EKN är osäker på vad den dramatiska ökningen egentligen beror på. Att banker och försäkringsbolag dragit öronen åt sig efter den 11 september är en förklaring. En annan skulle kunna vara att företagens krediter är så ansträngda att man tvingas söka sig till EKN. Dessutom, säger Martin Edvardsson, biträdande avdelningschef på EKN, att man ser tecken på att mottagarländernas kapitalmarknad har utvecklats så pass, att företagen inte längre använder sig av långsiktig finansiering från till exempel av det egna landets regering, utan istället och i högre utsträckning, gör kontantaffärer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".