Hockeyhärva tas upp i hovrätten

På tisdagen ställdes en av Sveriges mest kända näringslivsprofiler inför rätta – igen. Ishockeylaget Malmö Redhawks tidigare ordförande, Percy Nilsson, dömdes ifjol tillsammans med en tidigare klubbdirektör till ett års fängelse för grovt skattebrott.
Rättsprocessen har varit så utdragen att domarna är orimliga, menade advokat Tomas Nilsson på tisdagen i hovrätten.
– Det är ganska anmärkningsvärt att åklagarsidan i påföljdsfrågan yrkar fängelsestraff. Det här är ju som sagt gamla saker, det handlar inte om några kriminella personer som har agerat, och det är inte så att man har fått någon personlig vinning, säger Tomas Nilsson.
Först fick Percy Nilsson tränga sig förbi journalister och fotografer för att komma in i hovrätten i Malmö. Sedan fick han tränga sig ut i en paus i rättegången, för att hinna till en presskonferens och presentera ett nytt avtal med Malmö Stad om den nya stora inomhusarenan som han skall bygga i Malmö.
Alla parter har överklagat
Alla parter i den här rättegången har överklagat tingsrättens dom från ifjol. Rättegången mot Percy Nilsson och två tidigare klubbdirektörer handlar i grunden om en sak, och det är om Malmö Redhawks under en period på nittiotalet har hyrt eller anställt sex utländska elitspelare.
Tingsrätten menade att spelarna varit anställda, och därmed har ishockeyklubben undanhållit staten nästan tre miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.
Enligt Percy Nilssons ombud så gjorde man bara det som alla andra klubbar gjorde.
– Vad vi hoppas på är att kunna förklara de överväganden som MIF gjorde vid den här tidpunkten, och som var förankrat i den praxis som tillämpades generellt bland hockeyklubbarna, säger Tomas Nilsson.
Spelarna fick en liten del av betalningen som månadslön, som klubben betalade arbetsgivaravgift på, men den största delen gick till agenter i utlandet och vidare till konton i bland annat Schweiz.
”Straffen bör skärpas”
Kammaråklagare Håkan Litsegård menar att straffen bör skärpas till ett och ett halvt års fängelse, trots den utdragna rättsprocessen.
– Ja i de överväganden vi gjorde redan i tingsrätten så har vi vägt in det, säger kammaråklagare Håkan Litsegård.
Jens Ericson, Ekot Malmö
jens.ericson@sr.se