Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerligt nej till barnbidragsförslag

Det ser ut att bli nej till förslaget att en förälder ska kunna begära delat barnbidrag även om den andra föräldern är emot. De borgerliga partierna i riksdagens socialförsäkringsutskott säger nej, precis som vänsterpartiet gjort hela tiden.

– Principen är rätt, att man ska modernisera hanteringen av barnbidraget, det är inte givet att det bara är mamman som ska ha barnbidraget. Men att en förälder vid växelvis boende ska kunna tvinga fram en delning, mot den andra förälderns vilja, det anser vi vara fel, säger Linnéa Darell, som är folkpartiets ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Regeringen och miljöpartiet tycker att en frånskild pappa som har barnen boende hos sig halva tiden ska kunna kräva att få halva barnbidraget utbetalt, även om barnens mamma inte vill. De anser att det skulle hjälpa frånskilda pappor att ta sitt föräldraansvar.

Majoritet emot förslaget
En majoritet i riksdagen, bestående av de borgerliga partierna och vänsterpartiet, säger dock nej till det. De är inte alls övertygade om att föräldrarna, bara för att barnen bor varannan vecka hos var och en av dem, delar lika på alla utgifter för barnen.

Därför vill de att barnbidraget vid växelvis boende bara får delas om båda föräldrarna är överens om det. Annars ska det fortsätta att gå till den som hade det tidigare, oftast mamman.

”Det vore att öka orättvisorna”
Vänsterpartiets Kalle Larsson är glad att de borgerliga tycker som han.

– Vi har utifrån en feministisk analys sett att det här förslaget som påstås vara könsneutralt egentligen är könsblint. Det finns skillnad, det är oftast modern som betalar det mesta av kostnaderna vid växelvis boende.

– Att fadern, som det oftast handlar om, då ändå ska kunna kräva halva barnbidraget, det är att öka orättvisorna. Att de borgerliga också insett detta, det är mycket välkommet, säger vänsterpartiets Kalle Larsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".