CIA-planet som landade i Sverige.

Regeringar kritiseras för ovilja att utreda CIA-aktivitet i Europa

Europarådet uppmanar regeringar och parlament i Europa att samarbeta bättre för att skapa klarhet om misstankarna om att CIA har hemliga fängelser för terrormisstänkta i vissa länder.

På tisdagen presenterade den förre schweiziske domaren Dick Marty sin undersökning om CIA:s aktivitet i Europa. Men han har inte lyckats få fram nya bevis för fängelsernas existens.

Men Dick Marty är säker på att mer än 100 personer gripits och förts bort de senaste åren. Marty säger att det har bevisats och utpekade regeringar har inte förnekat att misstänkta förts till länder där de utsatts för tortyr.

Sverige ett exempel
Som exempel nämnde han Sverige och fallet med de två egyptierna som hämtades från Sverige. En av dem torterades när de skickats tillbaka till Egypten.

Han skriver i sin rapport att det är högst osannolikt att europeiska regeringar eller åtminstone deras säkerhetstjänster inte känt till att människor kidnappas i Europa och skickas till länder där de riskerar tortyr.

Han konstaterar också att amerikanska agenter opererar i Europa och att hundratals CIA-chartrade plan flugit över åtskilliga europeiska länder och landat på deras flygplatser.

Fel personer fördes bort
De som grips försvinner, deras familjer lever i ovisshet och i tio fall var det fel personer som kidnappades.

Det hjälper inte att det sker i jakten på misstänkta terrorister, säger utredaren Dick Marty. Dessa aktioner strider mot nationernas nationella suveränitet. Men det har hittills varit ganska dämpade reaktioner på de misstankar som hittills riktats mot USA.

Europas regeringar får nu kritik av Europarådet för att inte ha samarbetat tillräckligt villigt för att få fram sanningen. Nu sätts ett visst hopp till nya satellitbilder över Europa som kanske kan kasta nytt ljus över spekulationerna om hemliga CIA-fängelser i Europa.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".