Hårdare tag på ungdomshemmen

Det ska bli hårdare tag på ungdomshemmen. Mer stängsel och larm ska minska risken för att ungdomarna rymmer, det ingår i en utredning som överlämnades till socialdepartementet på tisdagen.

Niklas Långström, psykiater och forskare vid Centrum för våldsprevention vid Karolinska institutet, tycker att det kan vara bra med ökad säkerhet, men varnar för att det kan uppstå problem om man glömmer bort annat.

– Hårdare tag löser inga problem och påverkar inte risken för återfall i brott. Risken finns att man fokuserar för mycket på de yttre tekniska lösningarna och glömmer innehållet.

Ska minska antalet rymningar
Syftet med utredningen som presenterades för regeringen på tisdagen är att minska antalet rymningar från den slutna ungdomsvården.

Förra året handlade det om 37 så kallade avvikelser på runt 150 ungdomar som var på hemmen vid någon tid.

Av de 37 avvikelserna, så var de flesta rymningar, men ett tiotal handlade om förseningar från permissioner.

Utredningen slutsats är att säkerheten på ungdomshemmen måste bli bättre. Det behövs fler låsta portar, stängsel, larm på fönster och dörrar, inhägnade rastgårdar och skärpta rutiner. Bland annat kring hur man förvarar saker som skulle kunna användas som vapen, exempelvis bestick.

Niklas Långström pekar på att även det är bra med ökad säkerhet, så är det viktigt att inte glömma bort att ungdomarna behöver vård och hjälp, för att undvika att de begår nya brott då de kommer ut, och det behövs mer insatser än vad som görs idag.

Att det behövs analyser av vad varje ungdom på hemmen behöver, nämns också i utredningen.

”Det blir svårt att behandla”
Men Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi, är mer kritisk och är orolig för konsekvenserna av den förhöjda säkerheten.

– Min övergripande oro handlar om att det blir mer likt ett fängelseförvar och allt mindre behandling. Om säkerheten hela tiden kommer först är det svårt att bygga relationer och behandla.

På vilket sätt är det en försämring?

– Höga murar, stängsel, nyckelknippor och kontroller. Hårdare tag gagnar inte relationen mellan personalen och ungdomarna. Vi vill återföra de här ungdomarna till samhället, då måste vi bygga upp dem och inte bara låsa in dem och se till att de inte rymmer, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".