Fortsatt strejk skapar oro inför förhandlingar

Den vilda strejken bland SAS piloter i Danmark fortsätter. Också ett stort antal av bolagets piloter i Norge har sjukskrivit sig.

De danska SAS-piloterna la ner arbetet i protest mot ledningens planer på att dela upp piloterna i tre nationella bolag.

Den sista mars löper kollektivavtalet ut mellan facket och arbetsgivaren. Turbulensen skapar inget bra förhandlingsklimat, säger Bo Säbb ordförande för Svensk pilotförening.

Brott mot kollektivavtalet
Enligt svensk pilotförening bryter SAS mot kollektivavtalet om företaget delar upp piloterna i nationella bolag. Sammtidigt gäller det nuvaranda avtalet bara drygt två månader till och sedan ska det omförhandlas.

Oro
Vid ett möte med de svenska piloterna så visade det sig att upprördheten var lika stor i Sverige som i Danmark och Norge, säger Bo Säbb.

Det man är orolig för är att arbetsgivaren ska kunna spela ut de olika pilotgrupperna mot varandra om piloterna är anställda nationsvis.

Idag har pilotföreningen och arbetsgivaren SAS suttit i förhandlingar hela dagen och vi har därför inte lyckats nå SAS.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".