"Svennis" mötte pressen för att berätta om överenskommelsen.

Svennis: Det är en överenskommelse

Sven-Göran Eriksson har för första gången kommenterat beskedet att han lämnar posten som engelsk förbundskapten efter fotbolls-VM i sommar. Det skedde på en presskonferens som han höll ihop med engelska fotbollförbundets chef i London på tisdagseftermiddagen. Svennis sade att de är överens om att han ska gå i sommar, och att han inte fått sparken.

– Om jag hade känt att jag hade fått sparken så hade jag inte suttit här bredvid Brian idag, sade Sven-Göran Eriksson där han satt på podiet ihop med Fotbollförbundets vd Brian Barwick.

I själva verket, sade han, så har han och Barwick fört diskussioner i enrum i ett år om vad som skulle hända efter VM i sommar. De hade en privat överenskommelse om att Svennis skulle vara mer eller mindre fri att gå efter VM.

Medger att mediecirkusen påverkat beslutet
Men Sven-Göran Eriksson verkade medge att hade det inte varit för att han hamnade i ännu ett blåsväder när han lät sig luras av tidningen News of the Worlds falske arabiske sheik så hade det kanske inte kommit ett besked redan nu om att han går.

– Jag vet inte, men jag har känt rätt länge i samtalen jag har fört med Brian här att det har varit för mycket cirkus kring mitt privatliv, och det här kanske var en cirkus för mycket, sade han.

Om framtiden sade Sven-Göran Eriksson att han inte har en aning om vad han skall göra mer än att det blir fotboll, och absolut inte pension. Han har dock inga erbjudanden än och tänker inte lyssna på några lockrop, utan koncentrera sig helt på att England ska vinna VM. 

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".