President Saakasjvili och statsminister Persson i Tbilisi.

Persson diskuterar energi i Georgien

Statsminister Göran Perssons besök i Georgien får stor uppmärksamhet. Georgierna ser det som stöd för sin sak och hoppas på samarbete när det gäller energisäkerhet. Men kunskapen om Sverige och statsministern är inte så stor bland journalisterna.

– Jag vet nästan ingenting om Sverige, säger Eka som är radiojournalist i Tbilisi och ska bevaka det svenska besöket. Hon vet inte vad den svenske statsministern heter men tycker som de andra att det är bra att han kommer.

– Och nu vet jag att han sjunger bra, fortsätter hon. Vår president Micheil Saakasjvili är tondöv, han sjunger aldrig.

Visst kunde alla höra Göran Perssons stämma upp i nationalsången bland georgiska vit-röda och svenska blågula flaggor i huvudstaden Tbilisi, en huvudstad fullständigt dekorerad i svenskt.

För georgierna betyder varje officiellt besök ett erkännande av deras självständighet och deras framgångsrika revolution. Och just nu när presidenten Saakasjvili anklagar Ryssland för att medvetet sabotera gasleveranserna ses det svenska besöket som ett stöd också i detta.

Georgien vill bidra till europeisk energisäkerhet, som transitland för energi från Kaspiska havet och Centralasien. Därför samlas energiministrar från EU och grannländer och energiföretag i mars. Vi måste börja tala om den nya situationen i energi, precis som vår visionäre vän från Sverige sagt, förklarade Saakasjvili vid presskonferensen. Sverige som föregångare när det gäller säker energi.

Men Göran Persson ville inte som den georgiska ledningen lägga skulden enbart på Ryssland för gasavbrottet. Jag måste tala med den ryska sidan först förklarade han efter frågor från georgiska journalister.

Maria Persson Löfgren, Tbilisi maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".