Stora neddragningar för Daimler-Chrysler

Inom bilindustrin duggar nu sparpaketen tätt. På måndagen meddelade Ford att 14 fabriker ska läggas ned i Nordamerika och 34 000 anställda får gå fram till 2012. Under tisdagen är det tysk-amerikanska Daimler-Chrysler som meddelar att man vill banta sin administration.

Den här gången är det tjänstemännen som drabbas på tysk-amerikanska Daimler-Chrysler. Var femte anställd, sammanlagt 6 000 personer, ska få gå inom loppet av två år.

Frivilliga avgångar
Avgångarna ska ske frivilligt, heter det, med erbjudande om avgångsvederlag och förtidspensioneringar. Sammanlagt räknar koncernledningen med att neddragningen kostar 2 miljarder euro.
Det här är det andra stora sparpaket inom koncernen. Förra året uppmanades bilarbetare vid fram för allt Mercedesfabrikerna i Tyskland att acceptera ett liknande erbjudande. Målet var då att minska antalet anställda med 8 500. 

Måste höja effektiviteten
Daimler-Chrysler som är världens femte största billtillverkare måste höja effektiviteten, enligt koncernledningen. Tidigare har Mercedesgruppen varit koncernens stora vinstmaskin, men Mercedes har tappat under senare år.

Kvalitetsproblem och nya modeller som inte tilltalat kunderna i det övre segmentet, har öppnat för konkurrenter som BMW som gått om både i lönsamhet och i antal producerade bilar.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".