Kritik mot rysk officer vid militärövning

På tisdagen besökte försvarsministern Leni Björklund Tåme skjutfält utanför Byske där den kritiserade rysk – svenska militärövningen Snöflingan just nu genomförs. Övningen har kritiserats för att det ryska förband som nu är i Sverige har opererat i Tjetjenien och där anklagats för krigsförbrytelser mot civila.

I stället för själva övningen hamnade fokus på en före detta rysk militär som 2002 var en av de högsta befälhavarna i Tjetjenien.

Det var en pressad och ovetande svensk försvarsminister som fick svara på varför han var där.

– Jag vet inte vilka det är som finns i det förband som Ryssland har sänt hit men jag förutsätter att försvarsmakten som är värd för besöket vet vilka som är gäster, säger Leni Björklund.

En annan som följde övningen med stort intresse var Boris Podoprigora. Han var 2002 den näst högste chefen för styrkorna i Tjetjenien. Först ville han inte alls prata om konflikten i Tjetjenien och anklagelsen om krigsförbrytelser. Svaren kom först på ryska men efter en stund på ganska bra engelska.

Han sa att han inte längre var militär och inte kommit till norra Sverige för att diskutera krigsförbrytelser i Tjetjenien. Han menade också att alla ryska soldater fullföljer sina plikter och att det som hände i Tjetjenien var det enda sättet att stabilisera situationen i norra Kaukasus.

– Jag kan inte se att det förekom några krigsförbrytelser, sa Boris Podoprigora, som 2002 var ett av de högsta befälen för de ryska styrkorna i Tjetjenien.

Magnus Bergner, SR Västerbotten
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".