Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rapport: Fler jobb med större ojämlikhet

Ökad tillväxt har skapat nya jobb in de flesta länder, men i Sverige finns inte det här sambandet. Men om svenskarna skulle acceptera lite mer ojämlikhet så skulle det göra ekonomin betydligt mer effektivt och nya jobb skulle komma fram, enligt en ny studie.

Det här är en av slutsatserna i studien av svensk ekonomi som bland annat en rad amerikanska ekonomer gjort. Robert Topel, professor i nationalekonomi vid University of Chicago är en av ekonomerna bakom studien.

– Om man ökar inkomstspridningen lite grand skulle det påverka effektiviteten, säger Robert Topel.

Jämlikhet viktigare i Sverige
Han konstaterar att jämlikhet är en fråga som är betydligt viktigare för svenskar än för amerikaner. Men, säger han, genom att acceptera lite större löneskillnader så skulle det skapa nya jobb, inte minst jobb som inte kräver någon lång utbildning.

För dryg tio år sedan gjorde i stort sätt samma grupp ekonomer en första studie om svensk ekonomi på uppdrag av Studieförbundet näringsliv och samhälle. Då handlade rapporten om krisen i början av 90-talet. Den här gången handlar mycket om problemen att få fram nya jobb trots at ekonomi växer.

Låglönejobben viktiga
För att jobb som i dag inte utförs eller är svarta ska komma fram måste svenskarna accepterar låglönejobben, är en synpunkt.

Enligt Robert Topel så skulle det inte innebära samma otrygga arbetsmarknad som i USA eftersom det Sverige har ett betydligt bättre socialt skyddsnät.

– Ni har ett väletablerat skyddsnät. Ni har en stor andel allmänfinansierad konsumtion som saknas i USA, säger Robert Topel.

Fokus på storföretag
En annan kritik gäller arbetsmarknadspolitiken som anses alltför mycket inriktad mot storföretagen inom tillverkningsindustrin och istället för att bry sig om småföretag och servicesektorn, säger Magnus Henrekson som en av medförfattarna och chef för Industrins utredningsinstitut.

– Sverige är gjort för växande tillverkningsindustri och tjänster inom offentlig sektor. Tillverkningsindustrin har vuxit oerhört mycket, men där skapas inte jobb eftersom produktiviteten stiger snabbt.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".