Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik mot regeringens utnämningar

Publicerat onsdag 25 januari 2006 kl 12.30

Regeringens sätt att tillsätta generaldirektörer, landshövdingar och andra höga tjänstemän är inte förenligt med FN:s konvention mot korruption anser såväl Stockholms universitet som Institutet mot mutor. Utnämningssystemet är inte tillräckligt öppet och tydligt.

Enligt FN:s konvention mot korruption ska offentliga tjänstemän tillsättas i en öppen process enligt fastställda krav som opartiskhet och skicklighet.

Sverige ska ansluta sig till konventionen, enligt en departementsskrivelse från regeringen som de flesta remissinstanserna stöder.

”Svårgenomskådligt system”
Men Stockholms universitet, Institutet mot Mutor och Statskontoret ifrågasätter om Sverige verkligen uppfyller kravet på öppenhet och tydliga krav och kriterier vid utnämningen av de högsta tjänstemännen.

Orsaken är att det inte går att följa varför regeringen väljer att göra en person till landshövding eller generaldirektör.

Statskontoret konstaterar att det nuvarande systemet är ”informellt och svårgenomskådligt”. Exempelvis är det ”omöjligt att att kontrollera om Sverige faktiskt uppfyller kravet på objektiva kriterier”.

”Öppenhet saknas”
Institutet mot mutor skriver att det är uppenbart att Sverige inte följer regelverket. ”Tillsättningar kan inte överklagas, tillfredsställer inte kraven på öppenhet och det är omöjligt att avgöra huruvida objektiva kriterier tillämpas eftersom det saknas sådan öppenhet”.

Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet fäller samma hårda dom och de tre organisationern tycker att regeringen ska ändra utnämningssystemet så att det blir mer öppet.

Kritiken mot regeringens utnämningspolitik är inte ny. De borgerliga partierna har tidigare ifrågasatt det slutna systemet och på måndagen framförde Transparency internationals svenske ordförande Örjan Berner samma kritik i Ekot.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".