Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RÅ vill skärpa kampen mot miljöbrott

Publicerat onsdag 25 januari 2006 kl 05.00

Kampen mot miljöbrott är en av de brottstyper som enligt regeringen ska prioriteras. Nu vill Riksåklagaren vässa organisationen för att bekämpa miljöbrott. RÅ föreslår därför att landets miljöåklagare ska lyda direkt under en ny central enhet hos Riksåklagaren i Stockholm.

En anledning är att miljöåklagarna idag ofta måste utreda annat än miljöbrott.

– Vi ser att miljöåklagarna ute i landet i allt högre omfattning tas i anspråk även för andra uppgifter, och att deras miljöutredningar inte utreds på ett så effektivt sätt som vi önskar. Det är det vi vill skapa förutsättningar för att förbättra, säger Mats Palm som är specialiståklagare hos RÅ.

”Egen organisatorisk ruta”
Skillnaden mot nuvarande organisation är att det i fortsättningen alltså inte blir de lokala åklagarkamrarna, som disponerar över och bestämmer vilka utredningar miljöåklagarna ska ägna sig åt. Den särskilda enheten i Stockholm kommer istället att få det övergripande ansvaret.

– Då skapar vi en egen organisatorisk ruta för miljöåklagarna, där de på ett uthålligt sätt arbeta med sin miljöutredningar i lugn och ro, säger Mats Palm.

Det finns ju också specialutbildade poliser i landet men de tas också i anspråk för andra utredningar, har ni då inte den flaskhalsen kvar?

– Vi tror att på det här sättet, om vi har miljöåklagare som på ett uthålligt sätt får syssla med sina ärenden, så kanske man kan påverka polisen att koncentrera sig på miljöutredningarna.

Lindrigare brott avkriminaliseras
I fortsättningen är det meningen att miljöåklagarna ska ägna sig i huvudsak åt de allvarliga miljöbrotten och inte brott av typen nedskräpning.

Inom kort avkriminaliseras en del lindrigare miljöbrott, till exempel att företagare inte har kommit in med miljörapporter eller köldmedieredovisningar i tid.

Avlastning för miljöåklagarna
Där ska istället tillsynsmyndigheten ta ut miljösanktionsavgift. På det sättet avlastas de specialutbildade miljöåklagarna, som istället kan ägna sig åt de komplicerade utredningarna.

– Vi menar att tiden nu är mogen för att miljöåklagarna inte ska utreda samtliga miljöbrott, utan man ska koncentrera sig på den mer allvarliga miljöbrottsligheten.

– Det är det vi menar att den här enheten ska syssla med. Miljöåklagarna ska ta den lite mer komplicerade brottsligheten, resten av miljöärendena får enligt vår uppfattning föras ute i den vanliga organisationen.

Vad kan man förvänta sig att cheferna ute i åklagarkamrarna tycker?

– Enligt vårt förslag kommer miljöåklagarna inte att tillhöra de vanliga åklagarkamrarna, så vi får se vad chefsåklagarna ute i landet tycker, säger Mats Palm, specialiståklagare vid Riksåklagarens miljöbrottsenhet i Stockholm. 

Förslaget är nu ute på remiss, och beslut kommer senare i vår.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".