Brandsäkerhet lärs ut i Muzaffarabad.

FN: Pakistaninsatsen går över förväntan

I norra Pakistan pågår nu en massiv FN-ledd hjälpinsats för att hålla hundratusentals jordbävningsdrabbade människor vid liv genom vintern. Många människor lever under svåra förhållanden, med köld och umbäranden. Trots det säger FN att hjälpinsatsen hittills gått över förväntan.

FN har nu 27 helikoptrar i luften i de jordbävningsdrabbade områdena, också stora amerikanska helikoptrar flyger hela tiden för att hjälpa de drabbade.

Hittills har farhågorna om att många jordbävningsoffer skulle dö av umbäranden i vinter inte blivit verklighet.

– Insamlingen av pengarna till jordbävningsoffren i Pakistan har gått bra, bättre än väntat, säger FN-chefen här, Jan Vandemoortele. Vintern har inte varit extremt kall och inte fler än vanligt den här årstiden har dukat under för köld.

Men pengarna måste fortsätta att strömma in, bara FN:s helikoptrar här kostar fyra miljoner kronor per dag. Bränsle för värme och matlagning åt de uppemot tre miljoner hemlösa kostar också stora belopp.

Kölden uppe i bergen är svår för många jordbävningsoffer. Först ville inte FN dela ut värmekaminer till människor som bor i tält, eftersom brandfaran är hög.

Men nu har FN ändrat sig, risken är ännu större att folk förfryser sig.

Så nu försöker man lära ut brandsäkerhet, och att man ska släcka en fotogenbrand inte med vatten, utan med sand.

Jan Vandermoortele säger att han är försiktigt optimistisk att man ska kunna hålla överlevarna vid liv också genom vintern, och ge dem en chans att börja bygga upp sina liv.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".