Mario Lemieux efter segern i World Cup 2004.

Hockeylegenden Mario Lemieux slutar

Den kanadensiske ishockeyspelaren Mario Lemiuex slutar som aktiv vid 40 års ålder. Lemieux lämnade beskedet vid en presskonferens i Pittsburgh på tisdagen. Lemieux som gått under smeknamnet Super-Mario sa att han drar sig tillbaka på grund av hälsoproblem och bristande motivation.

40-årige Lemieux har länge varit skadedrabbad. Den här säsongen har han inte spelat sedan den 16 december då han drabbades av oregelbunden hjärtrytm. Tidigare i karriären har han övervunnit både svåra ryggproblem och cancer.

Han avslutade karriären redan 1997 när han hade drabbats av cancer men kom tillbaka.

Två gånger, 1991 och 1992, vann han Stanley Cup med Pittsburgh Penguins, en klubb som han senare blev ägare till.

På 915 NHL-matcher stod Lemieux för 690 mål och 1 033 assist. Han är den sjunde bäste poänggöraren i NHL genom tiderna och har redan valts in i hockeyns Hall of Fame.

Mario Lemieux spelade också för det kanadensiska landslaget. 1987 gjorde han det avgörande målet när Kanada slog Sovjet i Canada Cup-finalen. Han var också starkt bidragande till Kanadas OS-guld i Salt Lake City 2002 och Kanadas seger i World Cup 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".