Fler kan bli av med vapenlicensen

Många fler svenskar kan bli av med sina jaktgevär och andra vapen. Regeringen vill utöka de medicinska skäl som gör en person olämplig att ha vapen.

– Det kan till exempel vara att man visar ett väldigt dåligt omdöme eller en väldigt stor aggressivitet eller något annat skäl som gör att den här personen inte är lämplig att ha vapen, säger justitieminister Thomas Bodström.

Fler och fler svenskar kommer alltså att få besök av polisen och bli av med sina jaktgevär.

Alla medicinska skäl
Redan idag finns en lag som säger att den läkare som vårdar en person för en psykisk störning, är skyldig att anmäla till polisen att personen inte borde få ha vapen, men enligt polisen har den lagen inte varit så träffsäker.

Och därför ska nu begreppet ”olämplig att inneha vapen” vidgas kraftigt till att gälla ”alla medicinska skäl” som gör en person olämplig. Enligt justiteminister Thomas Bodström handlar det alltså även om dåligt omdöme eller aggressivitet.

Ser läkaren att en person har sådana tecken så ska han anmäla detta till polisen och personen ska nekas att skaffa licens eller blir av med sina vapen han redan har. 

– Jag gissar att främsta syftet med den här utvidgningen är att komma åt senildementa personer som tidigare inte har klassats som en psykisk störning, säger Claes Johansson som är vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Skydd av tredje man
Den som inte anses lämplig att ha vapen kommer få besök av polisen som ger personen tre månader på sig att sälja det annars blir det tvångsinlöst. Claes Johansson anser att skyddet av tredje man är viktigare än rätten att ha vapen.

– Eftersom det här är en skyddslagstiftning gentemot tredje man så tycker jag att det är de skälen som får ta över. Jag vet att det är känsligt för folk att bli av med tillstånd att inneha vapen men det är en säkerhetslagstiftning och det intresset får rå över vad man tycker själv.

En annan del i regeringens nya vapenlag är att enskild polis nu ska få rätt att söka igenom en bil i jakt på vapen. I dag får ju polisen kroppsvisitera en person i jakt på en pistol, men alltså inte en bil. För att gå igenom ett fordon krävs nämligen beslut om husrannsakan från en förundersökningsledare, men nu ska alltså vilken polis som helst få rätt att söka igenom en bil i jakten på vapen.

– Kriminella personer har inte vapen på sig men de har dem i bilar och vi har sett sådana exempel runt krogar att människor i affekt vänder tillbaka till bilarna och tar till skjutvapen och begår sedan synnerligen allvarliga gärningar. Det har varit ett stort problem för polisen och det är den luckan vi nu täpper till, säger justitieminister Thomas Bodström.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".