Allt fler gatubarn i Ryssland och Baltikum

Gatubarn är ett växande problem i Baltikum och Ryssland och på senare år har de här barnen även börjat komma till Sverige. Det är en av de frågor som ska behandlas på Östersjörådets möte i St Petersburg den här veckan.
När regeringscheferna för de 11 Östersjöländerna i dag håller sitt jubileumsmöte, tio år efter att Östersjörådet bildats, kan man konstatera att organisationens utrikespolitiska betydelse på senare år minskat. De klyftor som fanns mellan öst och väst finns inte längre. Över en miljon gatubarn i Ryssland Däremot används Östersjörådet alltmer som ett dialog-och samarbetsforum,inte minst när det gäller att lösa sociala frågor i regionen, till exempel gatubarnssituationen i Baltikum och Ryssland. Sveriges statsminister Göran Persson kommer att föra upp den här frågan på dagordningen i dag, en fråga som även aktualiserats av den ryske presidenten tidigare i år. Antalet gatubarn har hela tiden ökat och det finns uppskattningar om över en miljon gatubarn bara i Ryssland. Tonåringar tar sig till Norden Och det är inte bara de ryska och baltiska myndigheterna som står inför ett ofantligt problem. Under det senaste året har ett tjugotal ryskspråkiga barn och ungdomar hamnat i Sverige och ett femtiotal i Norge. Det handlar oftast om tonåringar som ensamma på ett eller annat sätt hamnat i Norden – tonåringar med dålig hälsa varav en del ägnat sig åt kriminell verksamhet, säger en nordisk diplomat till Ekot. Problemet för både Sverige och Norge är vad man ska göra med de här ungdomarna. Barn kan inte avvisas på samma sätt som vuxna, och oftast saknar myndigheterna deras riktiga identitet. Sverige vill nu få till stånd ett möte mellan de olika ansvariga myndigheterna i Östersjöländerna för att diskutera och lösa den här frågan.
Vladislav Savic, St Petersburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".