Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Boom för skogsfastigheter i norr

Åtråvärd egendom.

Priserna på skogsfastigheter steg förra året med 12 procent visar statistik från LRF Konsult. Ökningen är störst i delar av norra Sverige där den uppgår till 31 procent.

– Tittar vi över landet som helhet har vi en betydligt högre prisnivå på fastigheter i södra Sverige. Jag tror att med de här fastigheterna som ligger i Västerbotten kan man kombinera traditionellt arbete med arbete och rekreation i skogen. Det är en speciell känsla att kunna gå på egen mark, säger Thim Öhman som har nyligen köpt en skogsfastighet i Sävar utanför Umeå.

Enligt Thomas Lundmark fastighetsmäklare på LRF Konsult i Skellefteå så är det typiskt för köparna i norra Sverige uppskattar andra värden än den direkta avkastningen av skogen

Thim Öhman pratar om skogen som en långsiktig investering.

– Det är väl barn eller barnbarn som kommer att få glädje av den, resonerar han.

Priserna på skogsfastigheter ökade 2005 inom alla fem områden i LRF Konsults prisområdesindelning av landet. Högst är de, mätt per kubikmeter skog, i Götaland. Och så har det också varit dom närmast föregående åren.

Tomas Karlsson, skogsekonom på LRF Konsult tror att prisökningen i hela landet beror på ett gott investeringsklimat.

– Det är inte bara skogsfastigheter som har ökat i värde och det beror i sin tur mycket på den låga räntan som har varit cementerat låg under en ganska lång period nu.

Ökningen är störst i Norrlands inland, det vill säga Jämtlands län och landskapet Lappland. Där uppgår den till 31 procent.

Enligt LRF Konsult håller priserna på skogsfastigheter i norra Sverige nu på att närma sig priserna i övriga landet.

– Många har fått upp ögonen för prisläget däruppe och det har även tillkommit köpare söderifrån. Vi har en viss marginell påverkan från stormdrabbade skogsägare som kommer att köpa ersättningsfastigheter, säger Tomas Karlsson, skogsekonom på LRF Konsult.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Anders Wikström, SR Västerbotten
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".