Poliser framför kongresscentret i Davos.

Välbevakat möte för världseliten i Davos

På onsdagen inleds det årliga världsekonomiska toppmötet, World Economic Forum, i den lilla skidorten Davos i de schweiziska alperna. Det är ett möte för världseliten inom politik och näringsliv, omstritt och kritiserat av många, och inramat av extrema säkerhetsåtgärder. 

Antiglobaliseringsrörelsen fördömer mötet, men kommer inte åt att demonstrera i Davos, som vaktas både av polis och inkallad schweizisk militär.

Kravallstaket och taggtrådshinder överallt, tusentals poliser och militärer som kontrollerar tågresenärer och de två smala och vindlande vinteröppna in- och utfartsvägarna. Det är det som gäller under de närmaste fem dagarna i den annars ganska sömniga lilla vintersportorten Davos.

Bergtagen
Davos ligger i den tysktalande delen av Schweiz och kom första gången på världskartan på 20-talet när författaren och nobelpristagaren Thomas Mann skrev sin tegelstensroman ”Bergtagen”, som handlar om de lungsjukas liv kring ett lyxigt sanatorium på en alpsluttning just i Davos.

Men i dag är lungklinikerna borta och om Davos talas det bara en gång om året, under det årliga elitmötet den sista veckan i januari.

Ett tiotal stats- och regeringschefer, 60 ministrar, 735 av världens viktigaste företagsledare, plus ett antal forskare, fackföreningsledare och religiösa ledare finns anmälda till årets möte.

Skepsis mot makthavarna
Tysklands nya regeringschef Angela Merkel invigningstalar och världshandelsorganisationen WTO ska under mötet försöka lösa upp knutarna till en mer liberal världshandel efter de misslyckade samtalen i Hongkong före jul.

På mötets dagordning finns också allt från terrorattacker till fågelinfluensa och mänskliga rättigheter. Men världens globala ledare står inte högt i kurs just nu. Davosmötets arrangörer har frågat 50 000 människor i 60 länder hur de ser på dom ledande politikerna och företagsledarna. 61 procent av dem som svarade tycker att politikerna är ohederliga, 40 procent anser att näringslivets toppar är det.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".