Ökad tillväxt i Kina medför även problem

Kina klättrar på listan över världens största ekonomier. Nya siffror visar att landet gått om såväl Frankrike som Storbritannien och nu intagit en fjärdeplats. Men med tillväxten följer också problem.

En kvinna bland tiotusentals kineser på järnvägstationerna i Peking på väg hem, rullande sina väskor inför helgens firande av det kinesiska nyåret. Resandet, liksom transporter och handel, har generellt skjutit i höjden och bidragit till att hela landets ekonomi går som tåget.

Tillväxten under 2005 var 9,9 procent enligt nationella statistikbyrån, vilket överträffade många analytikers redan högt uppskruvade förväntningar.

Världens fjärde största ekonomi
Efter att år efter år haft en tillväxt runt tio procent, vilket är det femdubbla mot Europa, har Kina nu gått om såväl Frankrike som Storbritannien och blivit världens fjärde största ekonomi efter USA, Japan och Tyskland.

Handelsöverskottet har nästan tredubblats under 2005, utländska investeringar fortsätter strömma in och valutareserven växer markant.

Men, med kurvor som pekar mot att även 2006 blir ett starkt år i Kina finns det också problem. Tillväxten är starkt koncentrerad till kustregionerna. Samtidigt som visserligen antalet fattiga minskar, så ökar klyftorna mellan de som har och de som inte har.

Överkapacitet riskerar leda till deflation
Detta är något som även centralregeringen pekar ut som en säkerhetsrisk. Den nuvarande överkapaciteten inom delar av industrin riskerar att leda till deflation.

I spåren av ekonomiboomen följer rapporter om allvarlig miljöförstörelse med 70 procent av landets floder svårt förorenade, och tiotusentals människor som årligen dör till följd av luftföroreningarna.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".