Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kustbevakare hotas och trakasseras

Utsatta i jobbet.

Det är inte ovanligt att kustbevakare utsätts för hot, våld och trakasserier i jobbet. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet säger sig var sjunde inom yrkeskåren ha drabbats.

Värst drabbade är de som jobbar i Stockholmsområdet, säger Kjell Larsson, chef för Kustbevakningens östra region. Det beror på att kustbevakare idag har en tydligare roll när det gäller skyddet av landets gränser och kommer i direkt kontakt med varu- och människosmugglare, enligt Larsson.

– Vi ska ingripa mot det som kommer över gränserna i båtarna. Det är klart att vår personal finns därute till sjöss och de kan inte bara trycka på en knapp så att det kommer 15 poliser farande i olika bilar utan de måste lösa situationen, förklarar Larsson.

Kroglivet ökar hoten
Hoten till sjöss kommer inte bara från smugglare. Under sommaren blomstrar kroglivet och många småbåtar är ute.

– Där finns både alkohol och droger med i bilden. Och då förekommer det hot mot de enskilda kustbevakarna och att man skriver upp deras namn och personnummer, säger Larsson.

Vill inte lämna ut personuppgifter
Som det är idag så måste kustbevakarna lämna ut sina personuppgifter men det vill Kustbevakningen att de ska slippa i framtiden.

– Vi har begärt att få en förändring så att vi kan få ett skydd när de här situationerna uppstår där folk blir hotade, så att de inte ska behöva lämna ut sina fotografier och tala om var de bor.
                                        Jalal Lalouni, Radio Stockholm
                                                               jalal.lalouni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".