SAS vill att AD förklarar strejken olaglig

Piloternas vilda strejk i Danmark har hittills kostat SAS 45 miljoner kronor. Cirka 33 000 passagerare har drabbats när 136 avgångar ställts in sedan i måndags.

Sent tisdag eftermiddag lämnade SAS in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen, AD.

I stämningsansökan skriver SAS att strejken fram till i går kostat 45 miljoner kronor. SAS vill att AD förklarar att strejken är olaglig och uppmanar piloterna att omedelbart gå tillbaka till arbete.

Eftersom varje timme kostar stora summor så vill SAS att AD fattar ett snabbt beslut.

Beslut idag
Inga Åkerlund, ordförande vid AD säger till Ekot att AD redan klockan halv två onsdag eftermiddag ska diskutera strejken och att målsättningen är att fatta ett beslut under eftermiddagen.

Skälet till att SAS vänder sig till den svenska arbetsdomstolen trots att konflikten är i Danmark är att bolagets huvudkontor finns i Sverige. Men enligt SAS deltar även svenska piloter i strejken.

– Det finns ett antal svenska piloter som flyger med Köpenhamn som bas. Men om de har varit med i aktionen har jag ingen uppgift om, säger Bo Säbb som är ordförande i Svensk pilotförening

Uppsägningar
Om Arbetsdomstolen kommer med ett besked att strejken är olaglig och piloterna tvingas tillbaks i arbete igen kan flygningarna vara igång på torsdag.

Om inte piloterna följer Arbetsdomstolens dom kan det bli tal om uppsägningar enligt John Dueholm, koncerndirektör på SAS.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".