Inför självcensurering.

Google inför självcensur i Kina

Företaget Google, som driver världens största sökmotor på internet, vill ta större marknadsandelar i Kina och därför har man infört censurerad söktjänst för den kinesiska marknaden.

I flera år har sökmotorn Google haft en kinesisk version som dock alltid väckt frustration över de begränsningar regeringen satt upp. Sidor på Internet kan blockeras och sökningar bli missvisande.

Övergår till självcensur
I ett försök att vinna tillbaka förlorade marknadsandelar, och helst också stärka sin position på den växande kinesiska marknaden för söktjänster över nätet, övergår nu Google alltså till en självcensur.

Tillgång till bloggar, chattsidor och e-post begränsas, från företaget självt enligt principen hellre kompromissa och ändå spela en roll, än att helt stå utanför.

Google menar också att sökmotorn nu ändå blir mer tillgänglig eftersom kineserna får tillgång till annan information. Den ska också bli snabbare och lättare att använda.

Lättare att kontrollera information
Kritik mot självcensuren har kommit från flera håll, för att samarbete mellan företaget och Kinas regering kan göra det lättare för staten att kontrollera information.

I potten finns stora pengar att hämta för de företag som drar de längsta stråna på Kinas sökmotormarknad. Antalet som använder sökmotorer över nätet idag i Kina är cirka 100 miljoner. Inom två år beräknas den siffran ha stigit till 187 miljoner användare.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".