En het strejksommar hotar Tyskland

Tysklands största fackförening, Verdi, som organiserar 2,9 miljoner offentliganställda och personal i tjänstföretag, hotar nu med en total bank- och postsstrejk om inte förhandlingarna med arbetsgivarna bär frukt den närmaste veckan.
Punktstrejker förekommer redan i flera branscher, och Verdi säger att Deutsche Telekom kan bli nästa mål för strejkinsatser. På måndagen startade också byggfacket, IG Bau, sina omröstningar bland medlemmarna om man skall kalla till strejk eller inte. Blir det ett ja, är det första gången sedan 1949 som byggnadsarbetarna strejkar. Facket kräver 4,5 procent i lönehöjningar från den 1 april, och arbetsgivarnas svar är 3 procent från september samt en engångsbetalning på knappt tusen svenska kronor. Omröstningen kommer att ske delstat för delstat och väntas vara avklarad tidigast i slutet av veckan. Minst 75 procent av medlemmarna måste rösta för strejk, något som de flesta ser som en ren formalitet. Strejkviljan är stark bland IG Baus medlemmar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista