Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Utegångsförbud kan strida mot grundlagen

Publicerat onsdag 25 januari 2006 kl 16.45

Förslaget från vänsterpartister i Växjö om att införa utegångsförbud för ungdomar under 15 år på kvällar och nätter har mött kritik från flera håll, inte minst från vänsterpartiets ledning. Enligt juridisk expertis är utegångsförbud dessutom oförenligt med grundlagen.

– Ett sådant förbud skulle för det första kräva lagstiftning och jag har svårt att tänka mig att det finns en lag som idag medger åt kommunerna att fatta ett sådant beslut. För det andra tror jag att det finns hinder i grundlagen för att ens stifta en sådan lag. Alla medborgare har rörelsefrihet i riket. För att begränsa den måste man ta hänsyn till ett stort antal saker, säger Tomas Bull, docent i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Starka reaktioner
Förslaget från vänsterpartisterna i Växjö idag om att ungdomar som utan sällskap av vuxna borde förbjudas att vara ute efter klockan elva på kvällarna har mött starka reaktioner. Vänsterpartiets ledning tog direkt avstånd från idén. Även ungdomar i Växjö reagerade.

– Jag tycker att det är upp till ens egna föräldrar att bestämma vad man tycker om tider, säger Evelina Hjälmberg i Växjö.

Kritik redan 1995
Redan när den moderata riksdagsledamoten Gun Hellsvik 1995 föreslog ett generellt utegångsförbud för ungdomar på kvällarna mötte hon kritik, bland annat från polisen som hävdade att den redan hade de befogenheter som behövs för att ingripa om ungdomar är berusade eller befinner sig på något farligt ställe.

Det är något som även Tomas Bull, docent i offentlig rätt, betonar.

– Det finns redan idag viss befogenhet för polisen att avlägsna ungdomar som är i någon sorts konkret akut risk för sin hälsa, säger Tomas Bull.  

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".