Protest mot ockupationen. Foto: Christer Fridén/SR.

Demonstrationer under palestinavalet

Det palestinska parlamentsvalet på onsdagen hade fram till på eftermiddagen gått relativt lugnt till. Men utanför det största postkontoret på på Salah alDin-gatan i östra Jerusalem, där några tusen palestinier tillåts rösta, har demonstrationer ägt rum under nästan hela dagen.

”Ockupationen måste bort” skanderar talkörer på trappan upp till postkontoret.

Måste rösta utanför staden
Det de främst protesterar emot är att bara 6 300 av 120 000 röstberättigade palestinier i östra Jerusalem får rösta inne i staden. Alla andra måste leta upp en vallokal utanför Jerusalem.

Det här är inga fria demokratiska val, säger Rima.

– Valen övervakas av den israeliska militären som en del av ockupationen av Jerusalem. Och valen uppfyller inte de grundläggande internationella kraven för demokratiska val, säger Rima.

Valövervakare kritiserar röstproceduren
Hon får medhåll av valövervakarna, bland annat den förre USA-presidenten Jimmy Carter som också kritiserar att poströstarna i Jerusalem måste rösta helt öppet vid postluckan så att till exempel den israeliske posttjänstemannen kan se hur den palestinske kunden röstar.

– Röstningen är inte hemlig och det är också ett brott mot internationell standard, säger Rima.

Men alla bryr sig inte. Många Jerusalembor, kanske till och med de flesta, är soffliggare och struntar i valet. 

– Jag litar inte på det här, det hela är bara ett spel iscensatt av amerikanerna, och det kommer inte att medföra någon glädje för palestinierna, tror Jakov.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".