33 000 passagerare drabbades av strejken.

Strejken slut efter hot om uppsägningar

Det var hot om uppsägningar som fick SAS piloter i Danmark att meddela att de går tillbaks till arbetet. Pilotstrejken har sedan i måndags stoppat 136 avgångar och påverkat 33 000 passagerare.

SAS-piloternas avtalsstridiga strejk i Danmark har kostat bolaget 45 miljoner kronor. För att få ett slut på konflikten lämnade SAS på tisdagen en stämningsansökan till Arbetsdomstolen, AD, i Sverige.

SAS och pilotfacken har under onsdag eftermiddag haft förhandlingar i AD för att se om strejken strider mot avtalet.

Återgår till arbetet
Men på onsdag eftermiddag beslutade alltså de danska piloterna att återgå till arbetet efter att arbetsgivaren enligt facket hotat om uppsägning.

– Det är uttryck för en otidsenlig arbetsgivarhållning. Man har inte lyssnat på vad problemen är, säger Mogens Holgaard som är ordförande för Dansk pilotförening.

Torsdag morgon tror SAS att trafiken från Danmark ska vara igång igen. Men enligt John Dueholm vid SAS har företaget inte hotat med uppsägningar.

– Vi har sagt till piloterna i Danmark att om vi får en dom från Arbetsdomstolen som säger att de ska gå tillbaks till arbetet och de inte gör det så kan vi börja med uppsägningar. Men det är först efter beslut från Arbetsdomstolen, säger han.

Eventuella skadestånd
De danska piloternas beslut att återgå till arbetet förändrar inte förhandlingarna i Arbetsdomstolen. Företaget ska ta ställning till eventuella skadestånd om AD anser att strejken stred mot avtalet.

John Dueholm säger också att det är viktigt nu att företaget och piloterna skaffar sig bra relationer trots konflikten.

– Det är viktigt att vi kan återgå till normal business så snabbt som möjligt. Det innebär också att vi ska prata med personalen för att bygga upp relationen igen, säger John Dueholm.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".