Upptäckt av gen bakom malignt melanom

Ett brittiskt forskarlag har upptäckt en gen, som kan ligga bakom den allvarligaste formen av hudcancer. Det skriver vetenskapstidskriften Nature. Upptäckten väcker hopp om en framtida effektiv behandling av malignt melanom, som är den cancerform som ökat mest i Sverige under de senaste decennierna.
De brittiska forskarna har funnit en förändring i en gen, en mutation, som finns i 70 procent av de allvarliga fallen av hudcancer, malignt melanom. Ett framtida läkemedel skulle enligt forskarna kunna användas för att blockera den här cancergenen och förhindra spridning. Liknande läkemedel provas med framgång på vissa former av leukemi, där man funnit liknande, förändrade gener. – Den här typen av grundläggande upptäckter utgör ofta det första steget när man ska gå vidare och förhoppningsvis i en framtid utveckla effektiva läkemedel mot hudcancer, säger Harry Beitner, överläkare vid hudkliniken på Karolinska sjukhuset i Solna. I Sverige upptäcks varje år 2 000 nya fall av malignt melanom. Prognosen för malignt melanom är tudelad, säger Harry Beitner. Vid tidig upptäckt, innan hudtumören hunnit sprida sig till de lokala lymfkörtlarna, är prognosen mycket god. – Jag skulle säga att 99 procent klarar sig när hudcancern upptäcks tidigt. Men sen upptäckt och djupa tumörer har en direkt dålig prognos. Upptäckten av den muterade genen kan ge ett nytt läkemedel inom 15 år, tror forskarna. Men måndagens genombrott inom cancerforskningen skulle också kunna användas för att tidigare upptäcka riskgrupper i befolkningen. – Det är möjligt att man med hjälp av den här upptäckten skulle kunna hitta de verkliga högriskpersonerna när det gäller hudcancer och följa och kontrollera dem närmare, säger Harry Beitner, överläkare vid hudkliniken på Karolinska sjukhuset. Jens Ericson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".