Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anna Sjödin.

SSU-ordföranden kritisk till integritetskränkande förslag

Regeringen och justitieminister Thomas Bodström får hård kritik av det socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Anna Sjödin. I en artikel på SSU:s hemsida skriver hon att Bodström kommer att bli ihågkommen som den justitieminister som spolade ner svenskarnas integritet i toaletten.

– Jag tycker att man går för långt. Man ska värna om integriteten och människors rätt till frihet och det öppna samhället, för det är ju precis vad terrorismen riktar in sig på, säger Anna Sjödin.

Justitiedepartementet har under Thomas Bodström tagit fram förslag om bland annat hemlig telefonavlyssning och husrannsakan i förebyggande syfte, också mot personer som inte är misstänkta att ha begått något brott.

Motiveras med den grova brottsligheten
Andra förslag handlar om obligatorisk lagring av uppgifter om e-post och telefonsamtal. Förslagen motiveras med behovet av att bekämpa grov brottslighet.

– Det är ett problem för alla människor om man inte får ha sitt privatliv för sig själv. Det är ju en rättighet som människor har. Även om vi kan tycka att staten är god, så är det fortfarande så att den här informationen kan hamna i fel händer. Det är människor som ska hantera informationen, och det betyder att vi vet inte vad det innebär. Jag vill inte ha ett sådant samhälle, säger Anna Sjödin.

På vissa tidningarnas ledar- och debattsidor det sedan länge riktats kritik mot Bodströms politik, men inom det socialdemokratiska partiet har inte hörts mycket diskussion.

– Jag är lite rädd att man bara tar steg efter steg efter steg utan att någon direkt opponerar sig. Till viss del finns en godtrogenhet hos människor, de tycker att om de inte har någonting att dölja, då är det heller inget problem. Men det blir en felaktig slutsats, därför att det här är ett rotande i människors privatliv som jag inte tror att någon vill ha i slutänden. Så jag skulle vilja ha mer debatt i frågan, och jag hoppas att den kommer upp på dagordningen, säger Anna Sjödin.

”Sverige förändras”
Men Thomas Bodström menar att en ny sorts brottslighet kräver nya metoder.

– Det är viktigt med debatt. Vi vill ha ett samhälle som bygger på människors integritet, inte bara dem som har begått brott utan också brottsoffer. Vi måste hela tiden göra rätt avvägning mellan de åtgärder som behövs.

– Men vi måste komma ihåg att Sverige liksom andra länder förändras. Vi har fått en annan grov internationell brottslighet i Sverige. Vi kan inte bara stoppa huvudet i sanden och säga ”hoppas det inte hände just här”, sade justitieminister Thomas Bodström i P1-morgon.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".