Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nikotintuggummin på väg ut i handeln

Om ett par månader kommer det att finnas nikotintuggummin i livsmedelsbutikerna. I dag finns de bara på Apoteket. Åklagaren har nu beslutat att inte överklaga ett pilotfall i den här tvisten, trots att Apoteket protesterar.

Svensk Dagligvaruhandel tolkar åklagarens beslut som att det är fritt fram för butikerna att börja sälja de här produkterna.

– När det gäller nikotinersättningsprodukterna så är vi övertygade om att ingen svensk domstol efter detta kommer att döma en handlare, säger Thomas Svaton, VD för Svensk Dagligvaruhandel.

Dagligvaruhandeln anser därför att nu ska gå att sälja nikotinersättningsprodukter i vanliga mataffärer. Åklagaren har valt att inte gå till hovrätten i pilotfallet från 2001, där handlaren Krister Hanner som utmanade Apoteket genom att sälja nikotinersättningsmedlen i sin butik.

EG-dom gav handlaren rätt
Tingsrätten friade Hanner, och när fallet sedan prövades av EG-domstolen blev resultatet ett uttalade om att det svenska apoteksmonopolet vid detta tillfälle stred mot EU:s regler.

Om ett par månader kommer det alltså att finnas nikotinplåster i vanliga butiker, säger Tomas Svaton.

Det är en starkt växande bransch som dagligvaruhandeln vill komma in på. Nikotinersättningsprodukterna omsätter idag 500 miljoner kronor per år. Och alla som försöker sluta röka gör att branschen växer med 10 procent per år.

Om något år är omsättningen här 800 miljoner, säger Thomas Svaton, och då hoppas han att dagligvaruhandeln har tagit hälften av den marknaden.

Apoteket står på sig om monopolet
Men Apoteket släpper inte denna intäkt utan vidare. Här menar man att det är fortsatt förbud att sälja nikotinersättningsprodukterna i vanliga butiker. Det svenska apoteksmonopolet står inte längre i strid med EG-rätten, säger Apotekets informationsdirektör Thony Björk. Regeringen har gett Apoteket andra regler efter 2001.

– Om det i det läget var så att det svenska monopolet stod i strid med EG-rätten så är inte fallet så idag. Efter de förändringar som har gjorts är den svenska ensamrätten till detaljhandel med läkemedel helt i enlighet med EG-lagstiftningen, säger Thony Björk.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".