Bush besökte NSA.

Upptrappad strid om avlyssning i USA

I USA har Vita Huset inlett en offensiv för att försvara den så kritiserade avlyssningen av amerikanska medborgare. Kritiker menar att presidenten bryter mot lagen, men Vita Huset säger att avlyssningen har förhindrat terroristdåd.

Sent på onsdagskvällen sa Bush att det senaste videobandet med Usama bin Ladin visar hur nödvändigt spionprogrammet är.

– Jag ber dem som kritiserar NSA:s spionprogram om en sak: lyssna på bandet med Usama bin Ladin. När han säger att han ska attackera USA igen, så menar han allvar, sa George Bush.

Presidenten har inlett en storoffensiv på hemmaplan mot de allt mer högljudda kritikerna av det kontroversiella spionprogrammet.

Inget domstolsbeslut krävs
Programmet avslöjades strax före jul, och går ut på att underrättelsetjänsten NSA, National Security Agency, har rätt att avlyssna amerikanska medborgare utan att behöva söka tillstånd från domstol.

Kritikerna menar att det är inte bara ett intrång i den personliga integriteten utan att presidenten också bröt mot lagen när han godkände avlyssningen.

Vita Husets talesman påminde på onsdagen amerikanerna om att landet är i krig, och då kan man inte gå omvägen via domstolar för att få tillstånd att spionera på motståndaren.

Bush själv besökte NSA under kvällen, nånting som är anmärkningsvärt eftersom underrättelsetjänsten tills för bara några år sedan var så hemlig att få ens visste om att den fanns.

Clinton och Gore på samma sida
Tunga demokrater som Al Gore och Hillary Clinton trappade samma kväll upp konflikten med Vita Huset. Clinton sa att hon tycker presidentens förklaringar är märkliga, och förre vice presidenten Al Gore sa att det var uppenbart att man bryter mot lagen.

Om två veckor inleder kongressen utfrågningar av bland annat justitieministern om avlyssningen. Då vill man ha svar på varför presidenten inte informerade kongressen om avlyssningen, och i slutändan hoppas många också få svar på frågan om USA:s president bröt mot lagen.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".