Rådslag om Afghanistans framtid uppskjutet

I Afghanistans huvudstad Kabul skulle i dag rådslaget, eller loya jirgan, om landets framtid ha inletts. Men den högtidliga invigningen har skjutits upp ett dygn, samtidigt som det pågår intensiva förhandlingar mellan olika faktioner bakom kulisserna.
I ett stort, vitt, luftkonditionerat tält skulle det historiska rådslaget, eller loya jirgan, ha börjat på måndagsmorgonen. Men den högtidliga invigningen, under ledning av exkungen Zaher Shah, sköts upp, först med tre timmar, och sedan med ett dygn. Oenighet om exkung Förseningen beror på logistiska och praktiska problem, säger den provisoriska regeringen i Afghanistan. Men källor i huvudstaden Kabul säger, att den verkliga orsaken är en tvist om vilken roll exkungen ska spela. Det verkar finnas en stark opinion bland de 1.500 delegaterna för att ge exkungen en mer formell roll, en del vill till och med återinsätta honom som statschef. Men den inställningen möter starka protester, inte minst från Nordalliansen, den fraktion som idag dominerar den provisoriska afghanska regeringen. Vapenfri zon Källor säger också att ett bråk uppstått sedan medlemmar av Nordalliansen krävt att få ha beväpnade livvakter med sig inne i loya jirga-lokalen. Det skulle vara ett direkt brott mot reglerna, som gör hela den FN-sponsrade loya jirgan till en vapenfri zon. Syftet med Loya jirgan är att skapa en mera representativ regering för Afghanistan. Tanken är att den ska väljas med hjälp av delegater från alla landets hörn och från alla etniska grupper. Krigsherrar manipulerar Men inför loya jirgan har politiker och krigsherrar manövrerat ursinnigt för att vinna fördelar. Pengar har bytt hand och hotelser utslungats. Många av loya jirga-delegaterna i Kabul, de inkluderar cirka 50 kvinnor, verkar mycket entusiastiska och uppfyllda över sin uppgift. Den stora frågan nu är om den folkliga viljan - som den uttrycks av delegaterna här - kan bli starkare än diverse ljusskygga politiska manövrer. Det är för tidigt att säga om den försenade invigningen är ett tecken på att Loya jirgan ska bli precis så kaotisk som en del fruktat. Men många här säger att Loya jirgan fortfarande är den bästa chansen Afghanistan haft på flera decennier att skapa fred och utveckling.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista