Professor kritisterar kortsiktig ekonomidebatt

Den ekonomiska debatten i Sverige domineras av kortsiktiga frågor - och det innebär att dom livsviktiga långsiktiga frågorna kommit i bakvattnet. Det här anser Thomas Andersson, professor i nationalekonomi och med ett förflutet från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD i Paris. Framför allt är han kritisk till Riksbankens dominans i medierna.

Thomas Andersson kunde i går lägga fram en rapport om vad Sverige måste göra för att långsiktigt hänga med i den globala konkurrensen. Och då handlar det om hur vi ska få fram nya entreprenörer, ökad kompetensen och få en sammanhållen strategi för it, kommunikation och transportområdet, bland annat.

I sex år var Thomas Andersson biträdande direktör för OECD:s direktorat för vetenskap, teknologi och näringsliv - nu är han tillbaka i Sverige som rektor för högskolan i Jönköping.

Men han är bekymrad över att media och politiker, men också forskarvärlden i Sverige, ägnar sig för lite åt strukturfrågor - hur Sverige ska klara omställningen i framtiden när många företag flyttat ut och konkurrensen från kinsiska företag tilltagit. I stället dominerar konjunkturrapporter och riksbankens räntebeslut media och debatt, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".