Inhyrda läkares löner gömdes utomlands

Elva läkare som ett bemanningsföretag i Malmö hyrt ut till flera landsting misstänks för grova skattebrott. Endast en liten del av de löner som landstingen betalat ut har redovisats. Resten har försvunnit till konton i ett skatteparadis.

– De har fått insättningar på kanske 100 000 för en månad men de har bara redovisat 30 000 i lön. Resterande, det vi då anser som den svarta lönen, har gått till ett konto i ett skatteparadis i Gibraltar, säger Margareta Nyström, chef för Skatteverkets utlandsenhet.

Det handlar om över tolv miljoner kronor i svarta löner som bemanningsföretaget fört över till Gibraltar.

Hyrdes ut i flera städer
De elva läkarna, som varit anställda av bemanningsföretaget, har hyrts ut till sjukhus och vårdcentraler i Stockholm, Norrköping, Göteborg och Uppsala. Landstingen har betalat mellan 100 000 och 120 000 i månaden för en läkare.

När bemanningsföretaget, som numera har upphört och avregistrerats, granskades lyckades ekobrottsmyndigheten återskapa raderad e-post som visar att läkarna och bemanningsföretaget var helt överens om att den största delen lönen skulle föras över till konton i Gibraltar.

Nu pågår en förundersökning mot företrädarna för företaget och de elva läkarna.

Specialgrupp hittade pengarna
Den grupp inom Skatteverkets utlandsenhet som specialiserat sig på att granska utlandstransaktioner och transaktioner till skatteparadis, har hittat flera liknande fall som nu utreds.

– Ja, det har vi definitivt gjort. Det är ju så att det krävs rätt stor kompetens på de här områdena, och at man kan specialisera sig på det, och i och med det har vi alltså upptäckt en hel del flera ärenden. Det är ju viktigt för skattemoralen att alla medborgare är medvetna om att vi på Skatteverket arbetar mycket aktivt för att hitta de som försöker föra över pengar till skatteparadis, säger Margareta Nyström

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".