Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ann-Louise Eksborg frågades ut först.

KU inledde utfrågning om flodvågskrisen

Konstitutionsutskottet har nu inlett utfrågningarna i sin granskning av regeringens hantering av flodvågskatastrofen. Sammanlagt ska tolv personer höras, bland annat statsminister Göran Persson, men först ut var två tjänstemän.

Krisberedskapsmyndighetens chef Ann-Louise Eksborg var först ut i utskottets utfrågning. Hon talade om hur viktigt det är med katastrofövningar, men sa att regeringen inte hade velat vara med när hennes myndighet övade.

– Regeringskansliet är en viktig aktör, och då haltar det om inte regeringskansliet tar del i den typen av övningar, därför att då blir det inte en realism i övningen, sa Ann-Louise Eksborg.

Krisberedskapsmyndigheten har till uppgift att förbereda samhället inför tänkta kriser.

Högre beslutsfattare var inte med
Folkpartisten Allan Widman ville veta hur höga beslutsfattare som Ann-Louise Eksborg anser borde ha varit med på övningarna. Statssekreterare eller expeditionschefer, blev svaret.

– Under Krisberedskapsmyndighetens tid, som är från 1 juli 2002, och de övningar som jag känner till där kan jag inte påminna mig om att man har varit med på den nivån, sa hon.

De borgerliga partierna hade hoppats att utfrågningen av Eksborg skulle sätta ljuset på hur dåligt förberedd regeringen varit på en katastrof. Hon har tidigare varit kritisk till att anställda i regeringskansliet inte velat öva tillsammans med hennes myndighet, och det utvecklade hon nu.

Men förutom det var Eksborg, som jobbat under regeringen i decennier, mycket försiktig, och duckade för alla försök att locka ur henne ny kritik.

Frågor om det praktiska
Nummer två att frågas ut var förre förvaltningschefen för regeringskansliet Gunnar Holmgren. Han frågades ut bland annat om det praktiska arbetet i regeringskansliet, om telefonväxeln och hemsidan. Dessutom fick han flera frågor om vem eller vilka som egentligen hade makt att starta en räddningsinsats efter katastrofen.

På frågan om varför regeringskansliet inte velat öva med Krisberedskapsmyndigheten svarade han att det varit svårt att få loss rätt folk.

– Ska man då kunna medverka på ett bra sätt, då krävs det nästan en person från varje departement på relativt hög nivå för att kunna medverka på ett bra sätt. Jag tror att det är mer det som har varit begränsning så att man inte har kunnat medverka i så stor utsträckning som man kanske borde, sa Gunnar Holmgren.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".