Estnisk nakenskandal i presidentslottet

Estland skakas av en skandal kring president Arnold Rüütels privata familjeförhållanden som kan få politiska följder. Under presidentparets frånvaro har deras barnbarn haft vilda fester i presidentens slott.

Häromdagen avgick chefen för estniska säkerhetspolisen. Nu diskuteras om president Rüütel alls är lämplig för ännu en ämbetsperiod.

Det var häftiga privatfoton från fester på presidentens slott som de estniska tv-tittarna fick se senaste veckoslutet. Drickande, påtända, dansande, rökande, halvnakna eller helnakna ungdomar i salonger, i duschen, i sängar och empiresoffor.

Festade när morfar var bortrest
Fotona har kommit från någon av deltagarna i de vilda fester som presidentens två barnbarn har hållit när morföräldrarna varit bortresta från Kadriorg, residenset i Tallinn.

De två tonårsflickorna bor hos morföräldrarna eftersom deras mor haft privata bekymmer. Historien brast ut för fullt det gångna veckoslutet i medierna då president Arnold Rüütel själv befann sig i USA.

Via sin presstalman framförde han en lång ursäkt. Han försäkrade att ungdomarna inte kommit i närheten av tjänstedokument eller andra känsliga ting. Men han sade sig samtidigt inte vilja gå in på sina privata familjeangelägenheter. I tisdags avgick chefen för säkerhetspolisen.

Presidentens framtid på spel
Inrikesminister Kalle Laanet intervjuades i estnisk tv. Inrikesministern sa att det var bra att säkerhetspolischefen tog sitt moraliska ansvar, av hänsyn till Estland och den estniska polisens anseende.

För 77-årige president Rüütel handlar det nu om han hans framtid. Redan i år bör parlamentet välja ny statschef. Oppositionspartiet Res Publica, som anklagats för att ha läckt till medierna om festerna, menar att Rüütel i och med det inträffade gjort sig omöjlig för omval. Presidentkarusellen börjar alltså snurra för fullt i Estland.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".