Minskad vinst för Nokia

Finländska Nokia redovisar en vinst före skatt på motsvarande nära 13,4 miljarder svenska kronor för sista kvartalet i fjol. Det kan jämföras med vinsten på 14,4 miljarder för motsvarande period 2004.

Vinsten minskade, däremot ökade försäljningen.

Nokias styrelse föreslår att utdelningen höjs till 0:37 euro per aktie. Nokiaaktien har åkt berg och dalbana på börsen efter rapporten – som mest gick den ner 5 procent.

Under åberopande av ärkebiskopen Jukka Parmas och andra biskopars ord om etik och moral genomförde Nokia-chefen Jorma Ollila idag sin på sätt och vis besvärligaste presskonferens någonsin.

Detta var sista gången han presenterade ett årsbokslut. Ett framgångsrik sådant menade han. Och i stort tycks marknaden hålla med också om Nokias aktie föll en aning.

Sjunkande priser
Rapporten för sista kvartalet visade att styckepriset på mobiltelefonerna ständigt sjunkit samtidigt som Nokias andel av den växande mobilmarknaden krupit upp till 34 procent.

Det kan ändra sig, menade Jorma Ollila, när de lite dyrare produkterna börjar slå igenom. Det besvärliga var nu inte detta, utan att Ollila för första gången å koncernens vägnar tvingades kommentera att hans efterträdare, Olli-Pekka Kalasvuo, mer i skymundan förra året dömdes till 270 000 SEK i böter för smuggling av privatgods från Schweiz.

Upprymd Ollila
Historien kom till mediernas kännedom för bara någon vecka sedan. Skadar detta Nokia, löd frågan?

Olli-Pekka Kalasvuo har hur som helst fått Jorma Ollilas och styrelsens förlåtelse och några väl valda biskopsord på vägen. Så trots allt, det var en till syns upprymd Ollila som dansade ut från presskonferensen efter 15 år i chefsstolen.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".