Datorn skapar bilder av kroppen. Klicka för animering.

Ny teknik låter datorn sköta obduktionen

Med hjälp av ny teknik ska polisens mordutredningar underlättas. I Linköping har en världsunik tredimensionell röntgenteknik tagits fram för virtuella obduktioner som sker i datorn. Dödsorsaken kan snabbt fastställas utan att viktiga bevis förstörs.

Vid en stor skärm i det bildmedicinska centret mitt inne i Universitetssjukhuset i Linköping går föreståndaren Anders Persson igenom kroppen av en avliden person.

– Nu ser man hela övre delen av kroppen här. Man ser huvud och hals och en del av bålen, och nu vrider jag på hela kroppen. Nu kan man se in i hjärnan genom huden. Man kan också peka och uppleva att man pekar på kärlen. Man har tagit bort en del av skelettet och kan titta under locket, så att säga, säger han.

Tusentals bilder
Med hjälp av datortomografi har hela kroppen skannats av och delas upp i 8000 bilder som han sen tredimensionellt kan plocka och vrida fram och tillbaka i datorn.

– Jag får ju en betydligt bättre översikt. Jag kan se på hela skelettet på en gång, jag behöver inte skiva upp hela den här patienten, eller personen i småbitar, utan jag kan direkt se vad som är helt och vad som är trasigt.

– Jag kan ändra på genomskinligheten av huden och jag kan ta bort muskler och titta på eventuella främmande kroppar, eller kulor. Jag kan mäta och beräkna skottvinklar et cetera.

Redan har ett hundratal virtuella obduktioner skett i Linköping. I första hand rör det sig om mordoffer, men även några drunkningar, dödsbränder och barn som avlidit.

Bevis räddas
Kroppen behöver inte ens plockas ur den liksäck den ligger i, utan röntgas som den är. Sedan kan polisens tekniker göra sin undersökning utan att några bevis har förstörts. Först därefter görs en traditionell obduktion, men har man missat någon detalj är det bara att gå tillbaka till datorbilderna.

Tekniken kan snabba på utredningen av själva dödorsaken eller händelseförloppet och kanske till och med hitta pusselbitar som man missar vid en vanlig obduktion säger rättsläkaren Calle Winskog.

– Små skador har vi upptäckt vid datortomografin som vi skulle ha haft svårt att upptäcka vid en normal obduktion. Små benfragment som det från utsidan inte ser ut att ha varit någon större åverkan på, säger han.

Vilken betydelse har det för en utredning?

– Ibland kanske det inte betyder så mycket, men i vissa lägen kan det vara en avgörande skillnad. Om det har rört sig om kanske självförsvar eller om en person har varit på en plats eller inte.

Betyder det här att de traditionella obduktionerna med kniv, där man skär upp en död kropp, kommer de att försvinna i framtiden?

– Det är svårt att säga i dagsläget. Huvudsakligen är det här ett komplement till den vanliga obduktionen som vi gör. I framtiden, om de här projekten faller väl ut, kanske man kan avstå från en obduktion i enstaka fall efter att ha gjort en datortomografi, säger Calle Winskog.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".