GM-ägare vill sälja Saab efter förlust

Världens största biltillverkare, General Motors, som bland annat äger Saab, gjorde en förlust på hisnande 65 miljarder kronor sista kvartalet 2005. Hela årsförlusten blev 86 miljarder, och en av de största ägarna vill nu sälja Saab.

General Motors fortsätter att blöda. 2005 var ett av de svåraste åren i vår historia, säger GM-chefen Rick Wagoner.

– Vi har inte lyckats anpassa vårt kostandsläge och vi har drabbats hårt av att underleverantören Delphis har gått i konkurs, sa GM-chefen.

Går bra i Kina
Den enda marknaden där det går riktigt bra för GM är Kina.

Aktien sjönk 6 procent vid börshandelns inledning. Den 88-årige excentriske miljardären Kirk Kerkorian har köpt 5 miljoner nya aktier i GM och äger nu 9,9 procent av biltillverkaren.

Kerkorian kräver nu större inflytande och ett av hans huvudkrav är att sälja Saab.

Saab nämns inte i rapporten
Förlusterna i Europa har dock halverats jämfört med 2004 och GM skriver att man hoppas mycket på nya Opel Corsa och Chevrolet på den europeiska marknaden. Saab förbigås i rapporten med tystnad.

President George Bush säger på torsdagen till Wall Street Journal att han vill undvika regeringsstöd till General Motors och Ford trots konkurshot och att mer än 100 000 arbetsplatser inom den amerikanska bilindustrin kommer att försvinna.

– Marknaden klarar det här bäst själv, säger Bush.

Toyota går om GM
Toyota kommer att gå om General Motors och bli världens största billtillverkare i år, men Toyotas ledning har utfärdat ett absolut förbud att skryta om detta för att inte provocera.

Det är i första hand de bränslesnålare, tekniskt och kvalitetsmässigt överlägsna japanska bilarna som fortsätter att ta markandsandelar här i USA.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".