Syskon slåss om att bli ärkebiskop

Valet av en ny ärkebiskop senare i vår ser ut att bli inte minst en intern angelägenhet i familjen Hammar. Det är ju KG Hammar som lämnar posten som ärkebiskop, och förutom hans syster Anna-Karin Hammar, meddelar idag brodern HB Hammar att också han kandiderar till uppdraget som Svenska kyrkans främsta företrädare.

– Det har ju bara blivit så. Det är ingen medvetet uträknad strategi från släktens sida. Om jag får använda ett så banalt uttryck så tycker jag att det är smått festligt, säger HB Hammar.

En ovanlig situation är det i alla fall, med två syskon som vill efterträda sin bror, ärkebiskop KG Hammar, svenska kyrkans främsta företrädare.

Kontroversiell kvinnlig kandidat
Häromdagen meddelade Ann-Karin Hammar, präst i Uppsala att hon ställer upp. Som öppet homosexuell är hon en kontroversiell kandidat. Hon ställer upp trots att hon inte tror att kyrkan verkligen är mogen för en ärkebiskop som är kvinna.

– Det tror jag inte. Men jag tror aldrig den dagen kommer när kyrkan är mogen för det utan det kommer alltid vara lite tumult ihop med det, säger hon.

På torsdagen kom alltså oväntat besked från brodern, HB Hammar, att också han finns bland dem som vill efterträda brodern KG.

Idag är han etikkonsult, men har ett långt förflutet inom kyrkan.

Vill inte se systern på posten
Och det visar sig att inom samma familj ryms den spänning som finns också inom kyrkan. HB Hammar är emot en särskilda ritual som ska välsigna homosexuella par, och han vill underlätta för motståndare till kvinnliga präster.

En kvinnlig ärkebiskop, till exempel hans syster, vill han inte se nu.

– Inte i dagsläget. Inte den här gången. Tiden är inte mogen för det, säger han.

HB Hammar tror inte att rivalitet kring posten ska störa familjefriden.

– Vi kommer ju inte låtsas som om vi inte vet om det. Men det är klart att det är lite speciellt i detta läge, för det hade väl ingen av oss egentligen tänkt sig, så det är väl klart att vi kommer att ägna lite tid åt det. Men genomgående har vi inte ägnat så mycket tid åt kyrkliga, teologiska spörsmål, säger HB Hammar.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

med hjälp av SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".