Ingen rättslig prövning av rysk militär

Svenska och ryska militärer har i veckan hållit en gemensam militärövning i Västerbotten. En rysk officer har anmälts till Riksåklagaren av Helsingfors-kommittén. Men ärendet har lagts ner och den ryske militären har enligt uppgifter rest tillbaka till Ryssland.

Det är en kontroversiell militärövning som har ägt rum i Västerbotten i veckan. Operation Snöflinga, som den kallas, har kritiserats för att de ryska soldaterna anklagas för krigsförbrytelser. Svenska soldater har övat tillsammans med den ryska 138:e motorskyttebrigaden. Det är ett förband som tidigare har verkat i Tjetjenien.

Rysk officer anklagas
Medan försvarsminister Leni Björklund har talat om en samövning genomsyrad av värnandet av de mänskliga rättigheterna, så har Svenska Helsingforskommittén lämnat in dokument till Riksåklagaren, RÅ om att en rysk officer som var med, är medansvarig för avrättningen av sju människor i Tjetjenien.

Ingen förundersökning
Riksåklagaren lämnade fallet vidare till Internationella åklagarkammaren, vars chefsåklagare Thomas Häggström på torsdagen bestämde att inte inleda någon förundersökning.

Skälen till det är två: Det ena är att regeringen måste ge tillstånd till att väcka åtal i sådana här fall. Eftersom det inte kom något förhandsbesked om hur regeringen skulle besluta, var det upp till Thomas Häggström att göra en prognos av hur sannolikt det var att regeringen skulle ge tillstånd, vilket han bedömde som obefintligt.

Det andra är att han anser att den ryske officeren är straffrättsligt immun eftersom han var inbjuden av den svenska regeringen.

– Jag tycker att det är en väldigt svår juridisk fråga men kommer ändå fram till att det lutar över åt det när jag nu är tvungen att fatta ett beslut om angående huruvida jag ska inleda förundersökning eller inte, säger Thomas Häggström.

Beslutet får kritik
Enligt Svenska Helsingforskommittén är det här ett bevis på att Sverige går emot den utveckling inom folkrätten som Sverige drivit på internationellt. Ove Bring, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan är också kritisk.

– I och med att åklagaren har beslutat att inte göra något åt den här saken, innebär ju det att den internationellt överenskomna principen om universell jurisdiktion för krigsförbrytelser inte fungerar när personer kommer till Sverige, och det betyder att Sverige inte lever upp till sina folkrättsliga förpliktelser, säger Ove Bring.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".