Jobbsatsningar slår ut varandra

10 000 fler personer i anställningsstöd var regeringens storsatsning mot arbetslösheten i den ekonomiska vårpropositionen förra året. Men vid årsskiftet var det bara drygt 3 000 fler som hade fått anställningsstöd.

En orsak till den låga siffran är att regeringens nya arbetslöshetssatsning, plusjobben, konkurrerat ut anställningsstödet.

– För mig är det viktigaste inte vilken typ av åtgärd som används utan att människor kommer i arbete, utbildning eller i praktik. Sedan väljer arbetsgivare från tid till annan den ena åtgärden eller den andra, säger finansminister Pär Nuder.

En miljard kronor satsades
I vårpropositionen satsade regeringen och samarbetspartierna en miljard kronor på utökat anställningsstöd så att fler långtidsarbetslösa skulle få arbete.

Regeringen skrev då att satsningen skulle ge ytterligare 10 000 helårsplatser med anställningsstöd, men enligt Ams statistik hade vid årsskiftet 26 500 personer anställningsstöd, bara 3 500 fler än när vårpropositionen presenterades.

Enligt Ams blir nu ungefär en halv miljard kronor över eftersom intresset för anställningsstöd för tillfället inte är så högt.

Plusjobben konkurrerar
En orsak är förslaget om 20 000 plusjobb i offentlig sektor som regeringen presenterade i höstens budget som den stora satsningen mot arbetslösheten.

– Den senaste förklaringen är ju att plusjobben har kommit in i anslutning till höstbudgeten. Många arbetsgivare på den offentliga sidan ville då relatera till vilka förutsättningar och villkor som gällde för det, och då försvann marknaden lite grann för framför allt de stöd vi jobbade tillsammans med på den offentliga sidan, säger Björn Sergel, direktör vid Ams.

Finansministern inte orolig
Men Pär Nuder ser inte det som något särskilt problem om den ena Ams-åtgärden tar ut den andra.

– De olika åtgärderna i arbetsmarknadspolitiken utnyttjas lite olika över tid beroende på situationen på arbetsmarkanden och beroende på om nya åtgärder har introducerats, säger han.

Tog för lång tid
En annan orsak till att resultatet blivit sämre än förväntat är att Ams i våras hade fått kontakt med arbetsgivare som var intresserade av personer med anställningsstöd.

Men när väl de nya pengarna kom hade det gått för lång tid och Ams fick börja om och bearbeta nya arbetsgivare.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".