Bygget blir monteringsplats.

Billigare bygga med nya metoder

Hela den svenska byggbranschen håller på att genomgå en dramatisk industrialisering. Byggjätten Skanska som storsatsar på hyreshus räknar med lönsamhet med hjälp av nya byggmetoder.

– Det blir kanske hela badrum eller kök som levereras som moduler till byggplatsen. Byggplatsen blir mer och mer en monteringsplats, säger Hans Ewander, vd för Byggmaterialindustrierna.

Det handlar om en av de tyngsta branscherna i Sverige. Byggmaterialindustrin som har 60 000 anställda i 3 500 företag håller nu på att genomgå en snabb systemförändring.

Nya metoder gör intåg
Åtta av tio nyckelpersoner i svensk byggindustri anser att vi håller på att lämna den gamla metoden med platsbyggda hus.

– Byggmarknaden håller förändras nu i väldigt snabb takt och vi kommer att efterlikna den fasta industrin i mycket större grad än vad vi har gjort tidigare, säger Hans Ewander.

Stordrift betyder inte att vi ska göra om miljonprogrammets misstag, säger alla i byggbranschen. Byggmaterialindustrin försöker snarare lära av de svenska fordonstillverkarna.

Kan bli billigare
Men en industrialisering kan också dra ner byggkostnaden. Det är ju oftast den som pekats ut som det stora hindret mot byggandet av hyresrätter.

Skanska, som tänker bygga 1 000 hyresrätter om året, talar om 30 procent lägre byggkostnad. Det är inte alls orealistiskt, enligt Hans Ewander.

– Jag tror mycket väl att man kan spara 30 procent. Huvuddelen är att få ordning och reda och försöka komma till rätta med kvalitetsbristkostnader, byggfel och logistikdistribution, säger Hans Ewander, vd för Byggmaterialindustrierna.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".