Bloggkrönikan 28 januari 2006

Bloggkrönikan den 28 januari handlar om övervakning, terroristjakt och integritet.

SSU:s ordförande Anna Sjödin skrev i veckan att justitieminister Thomas Bodström kommer att bli ihågkommen som den justitieminister som spolade ner svenskarnas integritet i toaletten. Kritiken gäller ansamlingen av förslag från justitieministerns kontor när det gäller till exempel hemlig telefonavlyssning och husrannsakan i förebyggande syfte och obligatorisk lagring av uppgifter om e-post och telefonsamtal, allt för att kunna bekämpa grov brottslighet och terrorism. 

Aaron med bloggen Kamikazepiloten vill ge årets ros till Anna Sjödin: 

”Thomas Bodström var, innan han blev minister, en lirare som sparkade boll med grace, försvarade även vinddrivna existensers mänskliga rättigheter & predikade avkriminalisering av droger. En man med integritet. Nå, makt korrumperar, kompis.
Thomas Bodström av i dag är mannen som vill hålla örat mot väggen & avlyssna personer utan brottsmisstanke, han är mannen som vill hålla ett vakande öga på all datatrafik och hämningslöst spana in din e-post & ja, kompis, Bodström är mannen som tänker lagra dina telefonsamtal. Han är mannen du borde frukta mer än Lucifer. Men han är också mannen som svenska folket hyser störst förtroende för bland statsråden i Göran Perssons regim.
Så tack, Anna, det värmer & låt oss hoppas att du aldrig tar plats i regeringen. Det tycks kyla ner det mest passionerade patos.”

Astor Wikström i Skellefteå är som många andra i bloggosfären kritisk mot en annan variant av övervakningssamhället, nämligen Säkerhetspolisens nya linje att försöka spåra blivande terrorister i skolorna. 

”Betyder Säpo:s infiltrering i skolorna, där elever skall rapportera om de misstänker att någon klasskamrat är en potentiell risk att bli terrorist, början till en ny häxprocess i Sverige? Vi har i färskt minne Jan Guillous TV-serie om häxprocesserna i Sverige på 1700 – talet, där barn och ungdomar pekade ut de skyldiga. 
Det är därför skrämmande vad som håller på att hända. Tydligen har Säpo insett att deras agerande kommer att skapa problem för dem, varför chefen Klas Bergenstrand nu försöker att tona ned omfattningen. Det lyser dock igenom ganska klart att den planerade rapporteringen inom skolans väggar är långt gångna.
Det är nu dags att vi medborgare ställer ned foten och pekar med hela handen. Risken är annars att denna myndighets nydaning när det gäller insamling av information får efterföljare, allt motiverat med att övervakning och rapportering i utökad omfattning är nödvändigt för att kunna fånga ’terrorister’.
Säpo:s planerade rapportering måste stoppas i sin linda.”

Lennart Regebro med bas i Paris skriver om Säpos planer: 

”I bästa fall kan det här ge effekten att absolut inget händer, i det sämsta och mer sannolika fallet får det effekten att muslimer känner sig utpekade och utfrysta. Och var får det för effekt, tror ni? Jo, det kommer öka radikaliseringen av muslimer i Sverige. 

Kan vi inte börja spionera efter idioter hos Säpo istället?”

Wille Faler i London med bloggen The Libertarian in room 101, uppmärksammar nya hot mot rättssäkerheten genom kampen mot terrorismen, i detta fall i USA. 

”I förnyelsen av Patriot Act går att läsa att en ny federal polisstyrka skapas som har befogenheter att bryta mot de rättigheter som ges i konstitutionens ’Bill of Rights’:

Är det bara jag som får kalla kårar och dålig smak i munnen när jag hör namnet? … denna nya polisstyrka får långtgående makt och befogenheter att efter eget huvud arrestera och låsa in folk, det finns egentligen inget i texten som på något sätt begränsar polisstyrkans makt eller befogenheter. 

Om terroristerna verkligen ’hatar den västerländska livsstilen och våra friheter’, så kan jag bara beklaga och säga: terroristerna har redan vunnit. Våra friheter och rättigheter är redan nästan helt borta, helt på eget grepp. Grattis Bin Ladin & co.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Aaron/Kamikazepiloten: http://kamikazepiloten.blogspot.com/2006/01/rets-ros-gr-till-anna-sjdin.html 
Astor Wikström: http://astorw.blogspot.com/2006/01/hxprocess-2006.html 
Lennart Regebro: http://lennartregebro.blogspot.com/2006/01/spo-om-vi-inte-kan-hitta-terrorister-s.html 
Wille Faler: http://libertarianinroom101.blogspot.com/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".