Spårvagn symbol för förintelsen i Polen

I Polen, landet som drabbades värst av andra världskriget och förintelsen, uppmanas människorna att i dag på Förintelsens minnesdag tända levande ljus i fönstren. Och i Warszawa åker sedan ett par dagar tillbaka en tom spårvagn omkring.

Den tomma spårvagnen stannar inte vid hållplatsen. Ingen kan stiga av eller på. Spårvagnen har inget nummer. På taket finns en Davidsstjärna. Vi som står där huttrande på hållplatsen i vinterkylan ryser till.

Under andra världskriget gick spårvagnarna 15, 28 och 29 in i det judiska gettot. Vid gettogränsen steg polacker och tyskar av eller steg på. Judarna fick bara åka med inom själva gettoområdet.
Smugglade ut småbarn
Några judar lyckades i pappkartonger gömda under spårvagnens säten smuggla ut sovande småbarn ur gettot. Hoppet stod till vänliga människor på den polska sidan att de skulle ta hand om barnen.

Den tomma spårvagnen är en påminnelse om alla judar som dödades under förintelsen. Tre miljoner polska judar förlorade livet, nästan hela Polens judiska befolkning. Lika många polacker dödades, tre miljoner.

Försonlig ton från katolska kyrkan
En del människor här anser att judarnas förintelse ägnas mer uppmärksamhet än de katolska polackernas. Men den katolska kyrkan anslår nu en försonlig ton. Den katolska kyrkans överhuvud, primas Józef Glemb, uppmanar alla att klockan fyra i eftermiddag tända levande ljus i fönstren.
Primas Glemb påminner om ”det svåra brott som sitter i hela mänsklighetens minne på grund av den enorma synd som begicks mot det judiska folket”. Den polska public service-televisionen direktsänder i eftermiddag en konsert från monumentet över Warszawagettots hjältar.

Polsk kritik mot utländska medier
FN-resolutionen som antog instiftandet av Förintelsens minnesdag säger också att alla lögner om Auschwitz måste fördömas.

Därför reagerar Polen kraftfullt mot utländska tidningar, nu senast New York Times och Tageszeitung, som i artiklar skrivit om ”polska förintelseläger” när det i själva verket var tyska förintelse- och koncentrationsläger på ockuperat polskt territorium.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".