Klicka för större bild.

Ingen sänkt spritskatt före valet

Regeringen kommer inte att föreslå en sänkning av spritskatten före valet. Den kommer inte ens att försöka få med sig miljöpartiet och vänsterpartiet när de tre parterna ska förhandla om statens ekonomi i vår.

Folkhälsominister Morgan Johansson beklagar att regeringen inte kan sänka spritskatten.

– Vi ser att det inte finns parlamentariska förutsättningar för det. Samtidigt är ju problemen fortfarande där, säger Morgan Johansson.

Problemen som Morgan Johansson pratar om är att det är väldigt lönsamt för langare och andra att köpa stora mängder sprit utomlands och ta den med sig in i Sverige.

Utredaren besviken
Regeringen vill egentligen göra som den socialdemokratiske utredaren Kent Härstedt föreslagit och sänka spritskatten för att rädda Systembolaget. Men miljöpartiet och vänsterpartiet säger fortfarande nej och före valet kommer regeringen alltså inte att göra något mer försök.

Kent Härstedt är besviken.

– Det är väldigt olyckligt. När Systembolaget precis kom ut med sina försäljningssiffror så redovisar de att de inte har sålt mindre sprit sedan Systembolagets tillblivelse 1955.

Kent Härstedt påpekar att EG-domstolen kan tvinga Sverige att tillåta spritimport på nätet. Domstolens generaladvokat gör snart ett uttalande som blir en fingervisning om hur det kommer att sluta. Om Sverige förlorar blir det ännu viktigare att sänka skatten. Det håller Morgan Johansson med om - i alla fall om domstolen bestämmer att en svensk som köper sprit på nätet ska slippa skatta för flaskorna i Sverige.

– Väljer man att det är utländsk skatt som ska betalas då blir det ett mycket stort problem med de stora skatteskillnader som i dag finns, säger Morgan Johansson.

”Gör upp med moderaterna”
Kent Härstedt tycker att regeringen borde göra upp med moderaterna i stället.

– Oavsett om det är en högerregering eller vänsterregering så har vi småpartier som blockerar lösningar i den här frågan och därför tror jag att alla vore betjänta av ett handslag mellan Persson och Reinfeldt och att man fick igenom det här beslutet i riksdagen.

Men det tror Morgan Johansson inte på.

– Moderaterna är inte särskilt kända för att vilja finansiera sina skattesänkningar så jag tror inte att det fungerar att gå fram med dem på det sättet.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".