Regeringen räknar fel på deltidsarbetslösa

Statens insatser mot deltidsarbetslösheten har inte varit effektiva. Det visar Riksrevisionens granskning. Regeringen får också kritik för att inte ge rätt bild av hur stor deltidsarbetslösheten är.

– Det är en av de punkter där vi riktat kritik. Regeringen har i sin redovisning av deltidsarbetslösheten till riksdagen hållit sig till Ams verksamhetsstatistik. Det är en av våra rekommendationer att an inte bör göra det, utan man bör istället visa deltidsarbetslöshet på samma sätt som annan arbetslöshet, det vill säga via SCB:s arbetskraftsundersökning, säger Allan Read är Riksrevisionens projektledare.

Så regeringen har fel uppfattning om deltidsarbetslöshetens storlek?

– Ja, den bild de har gett till riksdagen har inte varit korrekt, säger han.

Regeringen och riksdagen har satt upp mål för att få ned deltidsarbetslösheten. Riksrevisionen har granskat om Arbetsmarknadsverkets insatser lyckats minska den.

Man får se upp med statistiken, tycker Riksrevisionen, eftersom Ams redovisar antalet personer som är inskriva vid arbetsförmedlingarna, medan Statistiska centralbyrån frågar personer om de skulle vilja ha mer arbete.

Därför ger Ams siffror inte hela bilden, påpekar Riksrevisionen, som räknar med att omkring 200 000 personer är arbetslösa på deltid. De flesta är kvinnor och offentliganställda, som tvingas stämpla de timmar de inte kan få jobba.

För några år sedan satsade kommuner och landsting på att få upp deltidstjänsterna till heltid, men det tycks ha avstannat.

Många deltidsarbetslösa går heller aldrig till arbetsförmedlingen. För dem som trots allt går till dit, är servicen framförallt inriktad på de heltidsarbetslösa.

Arbetsförmedlingarna har haft svårt att påverka arbetsgivarna, skriver Riksrevisionen. Både den arbetslöse och arbetsgivaren kan ha nytta av att utnyttja arbetslöshetsersättningen. Därför behövs bättre kontroll tycker Riksrevisionen.

– Där har vi också framfört kritik. Vi bedömer det som det är hög risk för att ersättningen överutnyttjas. Riksrevisionen har tidigare granskat och framfört kritik vad gäller deltidsersättningen mer generellt. Här konstaterar vi att för gruppen deltidsarbetslösa är kontrollen sämre, säger Allan Read.

År 2004 betalade staten 8,3 miljarder i ersättning till deltidsarbetslösa. Trots att något färre personer får ersättning nu än för några år sen, har kostnaderna för ersättningen ökat med drygt en miljard på fyra år.

Det beror på att de har färre arbetstimmar nu än tidigare. Deras situation har försämrats säger, Allan Read.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".