Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomsbrott viktigaste frågan för Bodström

Det ökade våldet i samhället måste tas på allvar, menar justitieminister Thomas Bodström, och utser ungdomsbrottsligheten till sin viktigaste fråga under nästa mandatperiod. Våldet har ökat kraftigt, med 33 procent, över en 20-årsperiod, visar en sammanställning som Ekot gjort av Statistiska centralbyråns årliga offerundersökningar sen 1980.
Tomas Bodström tänker prioritera frågan om ungdomsvåld, om han sitter kvar som justitieminister efter valet. En av anledningen är att allt mer talar för att våldet i samhället ökat under en 20 årsperiod. Ett exempel är den sammanställning som Ekot gjort av SCBs offerundersökningar sen 1980, där allt fler under 90-talet svarat att de utsatts för våld de senaste 12 månaderna Viktig valfråga En annan orsak torde vara att väljarna sätter brottsligheten högt när de får ta ställning till olika valfrågor. Moderaterna kritiska Fredrik Reinfeldt från moderaterna har länge kritiserat regeringen för den förda kriminalpolitiken, och han menar att det finns flera orsaker till SCBs undersökningsresultat. Fredrik Reinfeldt menar att justitieministern ensidigt valt att tro på vissa forskare som vill tona ner siffrornas betydelse, och detta delvis för att skyla över en nedrustning av rättsapparaten. Droger och alkohol Men Justitieminister Tomas Bodström verkar inte gömma sig som tidigare. Han säger att de mesta, anmälningsstatistik och offerstatistik, talar för att våldet verkligen har ökat, och att de här är en fråga att prioritera. Som främsta orsak anger han droger och alkohol. Justitieministern vill se en rad förändringar. Ett snabbare rättsväsende, medling mellan offer och förövare är några förslag han nämner. Snart landar dessutom ett förslag om jourdomstolar på Tomas Bodströms bord, enligt förslaget ska rättegångar kunna hållas direkt om vittnen och bevis finns. Tomas Bodström tror att detta kan, om det blir av, ha positiva effelkter.
Anna Lithander och Rickard Jakbo, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".